Wat zamelen wij in voor Afrika?

Het hele jaar door verzamelen wij materiaal in voor de lokale moeders en kinderen.

Eén maal per jaar verschepen wij dit naar Gambia, en verdelen wij dit persoonlijk over verschillende Health Centra, waarvan wij zien dat de nood het hoogst is.

Wij zien de aanwezigheid van essentieel medisch materiaal & linnen als een basis om veilige zorg te kunnen bieden aan moeder & kind, waarbij de zorgverleners zo min mogelijk risico loopt.

Wat verzamelen wij concreet ?

  • Babylinnen -en kledij van 0 tot 6 maanden: mutsen, sokjes, body's, pakjes, doeken,... (geen volwassen kleding!)

  • Dames ondergoed: zuiver, katoen, ruim, vanaf maatje M (geen strings of boxershorts)

  • Ongebruikt medisch materiaal: mag vervallen zijn, liefst nogwel verpakt

  • Pampers, melkflessen, speentjes, babyvoeding indien nog afgesloten,...

  • Verzorgingskussen voor baby's: enkel afwasbare en gebogen kussens

  • Schoolgerief! Dit is niet de hoofdzaak van ons project, maar schriftjes, papierblokken, pennen, potloden, rugzakken en dergelijke kunnen de kinderen op school nooit genoeg hebben. We doneren dit aan een school ter plaatse. Zo hoeven de kinderen deze kosten zelf niet te maken.

  • Orthopedische hulpmiddelen voor kinderen én volwassenen (rolstoelen, bedpan, douchekruk, krukken, braces,...enz. Deze hulpmiddelen zamelen wij in voor de bevriende vzw Deyda (regio Houthalen), die ook actief zijn in Gambia. Zij zorgen ervoor dat de orthopedische hulpmiddelen ter plaatse geraken.

Praktisch

Uit respect voor de tijd, energie en het werk van onze vrijwilligers vragen wij om alles zorgvuldig te sorteren. Wij nemen enkel zuiver en functionerend materiaal aan. 

Opgelet! Onze inzamelpunten werken enkel op afspraak. Gelieve dus een afspraak te maken via onze sociale media of via 'Contact'.

Inzamelpunten:

Floralienlaan 363/25, 2600 Berchem

Laaglandweg 83/6, 2610 Wilrijk (= maatschappelijke zetel)

Emile Vanderveldelaan 14/4, 2845 Niel

Hazendreef 12, 2970 Schilde

Krugerstraat 130/0.2, 2660 Hoboken

Lombardenvest 51/2, Antwerpen

Wat is het nut van de inzameling van deze producten?

Na de geboorte hebben alle baby's nood aan warmte. De pasgeborenen worden in Afrika ingewikkeld in lichte doeken met hele mooie kleuren. Veel warmte geven deze doeken echter niet... Warme doeken en babykleedjes zijn duur in verhouding tot het lage inkomen van de lokale bevolking. Daarom zamelen wij deze in en sorteren we ze per maat. Ze worden vervoerd en bedeeld aan kersverse moeders en hun baby's. De moeders en hun baby(s) ontvangen een setje met een passend setje kleding alsook 1 à 2 maatjes groter. Met deze warmte kunnen we eigenlijk meteen broodnodige basis gezondheidszorg bieden aan de pasgeborenen, en kost het de moeders niets. Foto's van deze bedelingen vind u op onze website.

Het nut van het dames ondergoed is puur praktisch. Afrikaanse dames dragen namelijk altijd lange rokken, maar niet altijd ondergoed. Na een bevalling bloeden vrouwen nog een aantal weken. Ze hebben dus een onderbroek en zuiver kraamverband nodig om deze periode te overbruggen.

Het nut van het medisch materiaal spreekt voor zich. We zamelen de ongebruikte en nog verpakte producten in.

Op de verloskamer is er meestal tekort aan handschoenen, blaaskatheters, zuivere katheters en naalden, zuivere scharen en kochers, hechtingsdraad, slijmzuigers,... enzovoort. 

Op de kraamafdeling is er meestal een tekort aan zuivere doeken, maandverband, verbandmateriaal, onderleggers, pampers, ... enzovoort. Op de kinderafdeling is er meestal een tekort aan IV-katheters, maagsondes, voedingsspuiten, fixatiemateriaal, handschoenen, zuivere doeken, pampers,... enzovoort.

Export hulpgoederen

We exporteren de ingezamelde hulpgoederen één maal per jaar. We proberen het export zodanig te plannen, dat het materiaal toekomt wanneer iemand van ons (Belgische of lokale) Mamafrika team ter plaatse is. Zo kunnen we de goederen eigenhandig verdelen aan geselecteerde health centra. Dit laatste vinden we zeer belangrijk: We willen kunnen bevestigen dat het materiaal correct gebruikt wordt en dat het op zijn plaats is geraakt. Afgeleverde goederen worden gedocumenteerd en er worden telkens foto's genomen.

In het kader van onze inzamelacties doen wij mee met de Warmste Week 2020!

Maatschappelijke zetel: Laaglandweg 83/6, 2610 Antwerpen
+32 495 786 252
stichtingmamafrika@outlook.com
BTW BE0733.688.895
Project rekening: BE44 3631 9222 5445 - vzw Mamafrika